Proč být vegetarián a být vůbec vegetarián?

Bylo tomu tak 10 nebo 15 let zpátky, kdy se v České republice velice rozšířila móda, styl života být vegetariánem. Teď se tento styl života pomalu zase vrací.
Avokádo, zdravý život, vegetarián.

Proč být vegetariánem?

 

·         móda (chci být zajímavý/in)

·         maso mi nechutná

·         humánnost (nechci jíst zvířata)

Toto jsou 3 nejčastější důvody, proč se stáváme vegetariány.

První z nich doopravdy nedoporučujeme. Nejíst maso je závažné rozhodnutí a rozhodně by ho neměla ovlivňovat móda nebo touha po tom být zajímavý. Toto je špatný důvod k vegetariánství.

Dalším důvodem, proč nejíst maso, může být nechutenství. Je to jednoduché, maso Vám nechutná a Vy se nebudete přemáhat, abyste ho jedli. Rozumíme. Dejte si ale například pozor na nechutenství k masu u malých dětí. Malé děti mají v určité vývojové fázi touhu říct Vám, že snědí všechno, jen ne maso. Dítě by maso mělo jíst a až ve své dospělosti se může rozhodnout, zda bude nebo nebude jíst maso. Rozhodně nedoporučujeme, abyste dělali vegetariány ze svých dětí.
Červená paprika, zdravý život, život bez masa.

Poslední a asi i nejzávažnější a nejsmysluplnější důvod je nejíst maso, protože nám to nepřipadá humánní. Vaše rozhodnutí plně respektujeme a nebudeme se Vás snažit přesvědčit o opaku. Žijeme v době, kdy se ke zvířatům nechováme dobře. Zvířata určená ke konzumaci před smrtí trpí a situace se nadále zhoršuje. Navíc se nám do prodejen dostává nekvalitní a často i škodlivé maso. Myslíme si, že toto všechno je hlavním důvodem, proč se vlna vegetariánství zase vrací.

Dříve jsme si zvíře sami chovali, krmili, sami si ho i zabili, pak upravili a snědli. To byla doba, se kterou souhlasíme. Jsme masožravci a maso bychom jíst měli. Ale měli bychom ho jíst za každou cenu? Nemyslíme si.

Pokud se pro vegetariánství rozhodnete, myslete na to, že musíte bílkoviny a živiny doplnit jinými potravinami. Ano, myslíte na zvířata, ale musíte myslet hlavně na své zdraví.

Myslíme si, že bychom se k chovným zvířatům měli začít chovat jinak, lépe. Maso by mělo mít také určitou kvalitu, zvířata určená na porážku by měla mít důstojný život a my bychom neměli myslet jen na kvantitu masa.