Kasuár

     Kasuár je exotické zvíře patřící do čeledi kasuárovitých společně například s ptákem emu. Tato skupina tvorů žije v tropických deštných lesích na Nové Guinei a v severní a východní Austrálii. Jsou plaší a žijí hluboko v lesích, takže je těžké je najít. Pokud je ale někdo rozzlobí, mohou být velmi nebezpeční. Proto když je uvidíte, buďte v klidu a jen se dívejte.
mládě kasuára
 
Jak vlastně vypadá?
     Tento jedinec má tři prsty na každé noze, jeho drápy mohou dosahovat délky až 12 cm. Má tvrdé a tuhé peří, které ho chrání v hustém porostu. Také ho chrání před promoknutím, neboť výborně plavou. Všichni mají na hlavě zvláštní výběžek jménem casque– vědci ještě úplně nezjistili, k čemu slouží, ale podle řady teorií by se mohlo jednat o část těla sloužící k rozhrnování větví, k boji (jako parohy), k ochraně před predátory a nebo by mohl pomáhat ke komunikaci.
 
   Rozlišujeme více druhů, jedním z nich je kasuár přilbový. Jedná se o největšího suchozemského živočicha Austrálie, vysokého asi 1,5 až 2 metry, jehož samice jsou většinou barevnější a větší než samci. Dále existuje napříkladkasuár severníse svým typickým černým zbarvením, anebokasuár malý, který je ze všech nejmenší (měří pouhý 1 metr).
 hlava kasuára
Ze života
      Tato zvířata se živínejen ovocem, ale i šneky, kapradinami nebo lekníny. Svým stravováním tak napomáhají přesouvání a množení rostlin. A pro zajímavost – víte, jak se rozmnožují? Samec postaví krásné hnízdo, samice do něj po páření naklade 3-8 vajíček a budoucí táta se o ně potom stará, dokud se malí ptáčci nevylíhnou.
 
     V posledních letech se bohužel dostal na seznam ohrožených druhů. V Austrálii jeho populace čítá pouze 1200 až 1500 jedinců. Jejich počet klesá z důvodu tamního zemědělství. Pokud tedy chceme tato krásná zvířátka zachránit, je potřeba začít něco dělat, a to celkem rychle.

4.7/5 - (3 votes)