Co opravdu stojí za půjčkami

Proč se v posledních letech roztrhl pytel s nebankovními společnostmi, nabízejícími půjčky? Je to proto, že lidé jsou ochotni si půjčovat, stále znovu a znovu. Zpravidla to začíná poměrně nevinně. Člověk potřebuje nebo si chce koupit nějakou věc, ale zrovna nyní na ni nemá peníze. A tak si je prostě půjčí. Po čase však zjistí, že mu nezbývají peníze na splátku půjčky. Co udělá? Vezme si druhou. A tak se dostává do začarovaného kruhu, ze kterého není návratu.
 pokladnička prasátko
Nejprve však musíme zmínit zásadní rozdíl, který je mezi bankovními a nebankovními půjčkami. V bance po vás obvykle budou chtít doložit příjem a budou požadovat ručitele. Pouze pokud máte dostatečný příjem, vám půjčku schválí. Je to kvůli zajištění schopnosti splácet. Banky totiž chtějí, abyste jim půjčku splatili.
 
Naproti tomu reklamy u nebankovních půjček typicky uvádějí, že půjčí „komukoliv na cokoliv“, bez udání příjmu i bez ručitele. Na klientově schopnosti splácet jim až tak nezáleží, a to z jednoho důvodu: oni nechtějí, aby půjčka byla splacena. Je to proto, že na následném exekučním řízení vydělají o mnoho víc.
 
Oblíbeným trikem těchto firem bývá i vydávání platebních karet, kde peníze, které jste dosud splatili, můžete použít jako u běžného účtu. To samozřejmě láká k jejímu využívání. Na druhou stranu to však znamená, že ty peníze, které jsme použili, bude třeba znovu splatit. A znovu i s danými úroky a ostatními poplatky. To samozřejmě znamená, že společnost, která peníze půjčila, dostane nazpátek o mnoho víc.
 
Další roli sehrávají i reklamy. Ty jsou často podobné. Ukazují lidi, kteří jsou šťastní z toho, že si koupili vytouženou věc, aniž by na ni museli čekat či se nějak omezovat. Že to je špatný přístup už samo o sobě, nemá cenu říkat. Ano, člověk se může ne vlastní vinou dostat do situace, kde ho zachrání opravdu už jedině půjčka. Ale půjčit si proto, abych si mohl koupit něco, na co bych si mohl v klidu našetřit?
 
Reklamy také dávají důraz na to, že půjčku a tedy danou věc budeme mít bez čekání, a pak už se jen radovat. To však realitu neodráží. Ta zahrnuje další měsíční výdaje v podobě splácení půjčky po dobu několika let, což opravdu není nijak výhodné ani bezpečné. Neboť co když se v průběhu té doby dostaneme do špatné situace a nebudeme moci splácet? Vyřešíme to další půjčkou? A nebylo lepší si nakonec na tu věc našetřit do krabičky?
 zadlužený člověk
Tyto společnosti využívají, dalo by se říci, že i zneužívají, nízké finanční gramotnosti určité části obyvatelstva, obvykle s nižším vzděláním či staré lidi. Proto je před rozhodnutím o půjčce dobré se zamyslet, zda ty peníze opravdu nyní potřebuji, a případně využít služeb finančního poradce, či se alespoň s někým poradit. A v každém případě se vyhnout všem „výhodným“ nebankovním půjčkám.